Τρόπος Διδασκαλίας Μαθημάτων Χειμερινού Εξ. 2020-21

Τρόπος Διδασκαλίας Μαθημάτων Χειμερινού Εξ. 2020-21

Περίληψη

  • Οι τρόποι διδασκαλίας των μαθημάτων του τρέχοντος Χειμερινού εξαμήνου βρίσκονται στον ακόλουθο Πίνακα Τρόπων Διδασκαλίας, που περιλαμβάνει τα μαθήματα και το είδος διδασκαλίας ανά μάθημα (θεωρητικό και όπου υπάρχει εργαστηριακό μέρος).
  • Όμως, τα μαθήματα στο Τμήμα αποφασίστηκε από την Συνέλευση να γίνονται εξ αποστάσεως, μέχρι παραλαβής καθαριστικών από το Τμήμα και ανάληψης καθηκόντων συνεργείου για τακτικές απολυμάνσεις.
  • Έχει δοθεί η δυνατότητα όποιος καθηγητής θέλει να κάνει δια ζώσης εργαστήρια, όποτε πρέπει να υπάρξουν. Σε τέτοια περίπτωση θα γίνουν ανακοινώσεις από τους καθηγητές.
  • Η διδασκαλία με τους τρόπους που καταγράφονται στον ανωτέρω Πίνακα θα ισχύσει αμέσως μόλις εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις υγιεινής για τις εναπομείνασες εβδομάδες διδασκαλίας.

Αναλυτικά

Η Συνέλευση Τμήματος 15/14-10-2020 κατάρτησε Πίνακα Τρόπων Διδασκαλίας των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου που περιλαμβάνει τα μαθήματα και το είδος διδασκαλίας, ανά μάθημα (θεωρητικό και όπου υπάρχει εργαστηριακό μέρος). Όπου σημειώνεται «μεικτό σύστημα» νοείται η διδασκαλία στην οποία μέρος των διαλέξεων θα γίνει εξ αποστάσεως και μέρος θα γίνει δια ζώσης κατά την κρίση του διδάσκοντα. Προτείνεται οι διαλέξεις να είναι περίπου 50% δια ζώσης και 50% εξ αποστάσεως.

Αποφάσισε, όμως, οτι από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου και μέχρι να εξασφαλιστεί η δυνατότητα καθαρισμού των χώρων εκπαίδευσης μετά από κάθε διδακτική χρήση τους, η εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο για τα θεωρητικά όσο και για τα εργαστηριακά μαθήματα και ανεξάρτητα του αριθμού των φοιτητών που τα έχουν δηλώσει, θα πραγματοποιείται εξ αποστάσεως και με αξιοποίηση των συστημάτων που διαθέτει το Πανεπιστήμιο (δηλ. e-class, MS teams, Google Meet, κλπ), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019 – 2020 και χωρίς δυσλειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Εάν κάποιος καθηγητής – διδάσκοντας το επιθυμεί, μπορεί να εκτελέσει τα μαθήματά του δια ζώσης εξασφαλίζοντας να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, μετά από ενημέρωση του Προέδρου του Τμήματος.

Εάν μέχρι τις 20.11.2020, το οποίο είναι περίπου το ήμισυ των εβδομάδων διδασκαλίας του εξαμήνου, δεν έχουν επιτευχθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις, θα υπάρξει νέα αποτίμηση της κατάστασης από την Συνέλευση του Τμήματος.

Η διδασκαλία με τους τρόπους που  καταγράφονται στον Πίνακα θα ισχύσει αμέσως μόλις εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις υγιεινής για τις εναπομείνασες εβδομάδες διδασκαλίας. Εάν συντρέχουν λόγοι υγείας του διδάσκοντα (ευπαθής ομάδα, κλπ) η διδασκαλία στα μαθήματα θα συνεχίσει να γίνεται εξ αποστάσεως. Η ανακοίνωση έναρξης ισχύος του τρόπου διδασκαλίας των μαθημάτων σύμφωνα με τον Πίνακα θα γίνει από τον Πρόεδρο του Τμήματος μετά την παραλαβή των καθαριστικών ειδών από το Τμήμα και την έναρξη τακτικών απολυμάνσεων σε αυτό.